(UŽIVO) KOMEMORACIJA U DONJOJ GRADINI: Premijer Vučević se obratio
Dan sećanja, Foto: Printscreen/RTS

dan sećanja

(UŽIVO) KOMEMORACIJA U DONJOJ GRADINI: Premijer Vučević se obratio

Za nedužne i nevine žrtve ustaškog logora održana je molitva.

Objavljeno: 14:42h

Premijer Republike Srbije Miloš Vučević prisustvuje danas obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj.

Na Grobnom polju Topole položeni su venci i cveće. Venac je položio i predsednik Vlade Srbije.

Komemoraciji i istorijskom času prisustvuju premijer Srbije i predstavnik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Na Grobnom polju Topole položeni su venci i cveće. Venac je položio i predsednik Vlade Srbije kao izlaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti, pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi... Ovde odajemo poštu nemi od bola za našim rodom i pokolenjima, stotine hiljada onih koji su ovde... i svi su stradali kao da nisu ljudi... klani, davljeni, kuvani, drani, silovani, mučeni, živi sahranjivani - kazao je u svom obraćanju Vučević koji je stao za govornicu posle opela, istorijskog časa i potresnih ispovesti preživelih.

- Razmere zločina genocida na ovom mestu su tolike da deluju nestvarno... I stvaraju u tom smislu najmanje dva efekta - prvi je da vam niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dečijih leševa pravio sapun... I zato normalan um to ne može da prihvati.. Drugo, ta rana je toliko duboka i toliko boli da čovek na to jednostavno ne želi da misli a ta dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti... Opasam je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren... U svim religijama sveta postoji mesto stradanja i patnje i najpoznatije je pod imenom pakao.

Za nedužne i nevine žrtve ustaškog logora održana je molitva.

U prenosu uživo povodom Dana sećanja emitovano je i potresno svedočenje preživelog koji je u to vreme bio dete i koji je pukom srećom izbegao strašnu smrt u jednoj od dečjih grobnica koje se prostiru na 300 kvadrata.

Vučević je u ime Vlade Republike Srbije položiti venac na Spomen područje, na grobnom polju Topole.

Komemoraciji i istorijskom času prisustvuju premijer Srbije i predstavnik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Za nedužne i nevine žrtve ustaškog logora održano je pravoslavno opelo a ministar Nikola Selaković zajedno je sa horom izgovarao Očenaš.

Molitvu za jevrejske žrtve izgovorio je rabin Isak Asijel nabrajajući sva stratišta širom Evrope na kojima je jevrejski narod stradao u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

Venci su položeni za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora.

U ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Sa njima su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijeri Srpske Radovan Višković.

Potresna svedočenja:

U prenosu uživo povodom Dana sećanja emitovano je i potresno svedočenje preživelih koji su u to vreme bili deca i koji su pukom srećom izbegli strašnu smrt u dečjim grobnicama koje se prostiru na 300 kvadratnih metara.

Preživeli jasenovački logoraš, Mile Vukmirović, rekao je da su logoraši koji su bili u ustaškom logoru Jasenovac svakodnevno odvođeni u Donju Gradinu odakle se više nisu vraćali. Vukmirović, koji je u to vreme bio dete, rekao je da su na taj način ubijene i njegove sestre i otac i da su sami logoraši kopali sebi grobnice, piše Srna.

Slavko Milanović, koji je preživeo strahote jasenovačkog logora, prisetio se da je kao dete dok je bio u Jasenovcu vidio ciglanu, a da je iz majčinih priča saznao da su u tu ciglanu živi ljudi gurani u vrelu peć i na taj način ubijani, prenosi Srpskainfo.

Bonus video:

10:48

VATIKAN ZNAO ZA GENOCID NAD SRBIMA U NDH! Ristić: Otkriveni izveštaji izaslanika opate Makronea, ZAPISAO NAJGNUSNIJE ZLOČINE

(Espreso/RTRS/ PRenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.